De basis van tortilla

Tortilla iedereen heeft er wel eens van gehoord. Of je het nou zag op een menukaart van een restaurant of van je collega hoorde dat zij/hij het ging eten die avond. Het is een behoorlijk populair gerecht in Nederland terwijl het totaal niet Nederlands is, maar wat betekent het woord tortilla nou precies. Tortilla kan meer dan één betekenis hebben. Tortilla is Spaans en in het Spaans betekent het koek of klein taart. Nog een vertaling is maiskoek. Deze vertalingen worden gebruikt in de Spaanse en Mexicaanse keuken.

Een soort aardappelomelet wordt er bedoeld met een tortilla in de Spaanse keuken, maar in de Mexicaanse keuken wordt er met tortilla’s platte broden bedoeld die niet gerezen zijn. De meeste Mexicanen maken tortilla’s lekker warm als een bijgerecht, om als voorbeeld in een zelfgemaakte salsa te dopen. Er zijn daarentegen nog een boel Mexicaanse en Spaanse versies van de tortilla. Zo heb je nacho’s, buritto’s, quesedilla’s, chimichanga’s, taco’s, enchilada’s en fajita’s. Hieronder leg ik uit wat deze gerechten inhouden met de tortilla’s als basis.

Het gerecht Taco’s

Als je aan taco’s denkt denk je misschien aan alles op het menu van Taco bell in Amerika. Maar dat is de Amerikaanse versie van de taco. De taco in Mexico is kleine tortilla die zachtjes is gevouwen en gevuld met als voorbeeld kaas, room, warme groente en guacamole.

De bekende Fajita’s

Het gerecht fajita’s is van oorsprong een gerecht dat geserveerd wordt met vlees dat gegrild is. Hedendaags zijn het tortilla’s die worden gemaakt met verschillende soorten gegrilde ingrediënten, zoals paprika, kip, ui, paprika, pepers, garnalen, en tomaten.

Het gerecht Burrito’s

Dit welbekende gerecht is afkomstig van het noorden deel van Mexico. Een burrito is een gebakken tortilla. Buritto's wordt gevuld met gekozen ingrediënten, salsa en chilisaus. Je kan de burrito vergelijken met de manier waarop we in Nederland wraps eten: zacht tot niet gebakken tortilla’s met verschillende toppings. Je kan burrito’s ook vullen met speciale rijst die gekruid is met bouillon.

De speciale Chimichanga

Een minder bekend gerecht is de chimichanga. Dit is ook een gerecht uit het noorden van Mexico. Het is een tortilla die is gevuld met gehakt of kip, daarna dichtgevouwen en gefrituurd. Heerlijk dus. Het gebeurt vaak dat de chimichanga wordt gesneden voordat het wordt gereserveerde, zodat je de heerlijke vulling kan zien. Een lekkere salsa of een kaassalade hoort ook bij de chimichanga

De beroemde Nacho’s

De nacho’s worden gemaakt van gesneden tortilla’s die in de oven gaan met wat kruiden en olie en vervolgens komen ze eruit als heerlijke nacho’s. Vaak frituren mensen ze ook maar, dit is natuurlijk een stuk ongezonder. Je hebt natuurlijk ook de heerlijke nachochips: gekruide gebakken tortillachips met kaas en peper in room.

Het gerecht Quesadilla

De quesadilla’s zijn niet bedacht door de Mexicaanen maar de Spanjaarden. Het zijn opgevouwen tortilla’s met kaas erin en een keer opgevouwen, zo is het een havlemaan. Ze worden in een pan gemaakt.

De heerlijke Enchilada

Is een lekkere en makkelijke maaltijd. Het is namelijk een grote tortilla die gebakken is en wordt gedompeld in een heerlijke chilisaus. Het wordt dan belegd met peper, maïs, bonen en vlees. Ze leggen er dan ook nog kaas overheen en dan wordt die nog in de oven gedaan.

Advertenties

Adverteerders